top of page
Zoeken

Ontslagen? Wat nu?

Bijgewerkt op: 19 apr. 2022


Ontslagen: wat nu?

Op een dag word je bij de baas geroepen en vertelt hij/zij je dat je ontslagen bent. Het bedrijf doet het niet meer zo goed en ze moeten afscheid nemen van een aantal medewerkers. Jij bent 1 van deze medewerkers. Voor je het goed en wel beseft, worden de onderwerpen “opzeg” en “laatste dag” besproken.


Rouwen bij ontslag is niet ongewoon. Een loopbaantraject bij Anthentiek helpt je terug op weg.

Helaas is bovenstaand verhaal de harde realiteit voor heel wat mensen. Ook op het gebied van werkgelegenheid in bepaalde sectoren, laat COVID zich voelen.


Vaak wordt de impact van een ontslag of van een faillissement onderschat.

Horen dat je je baan verliest of je zaak failliet zien gaan, doet de grond onder je voeten wegzakken. Je kan overvallen worden door allerhande emoties en je boos en verdrietig voelen.


Het klinkt misschien een beetje raar of overdreven maar je job verliezen vraagt “rouwen”. Vergelijkbaar met wanneer je een dierbare verliest. Je verliest uiteindelijk “je rol als medewerker” en alle zaken die erbij horen en die belangrijk voor je zijn (collega’s, klanten, dagbesteding, inkomen…)


Rouwen: 2 kanten, 2 peddels

Ontslagverwerking na ontslag in Hasselt. Anthentiek staat je bij met loopbaancoaches.

Maar hoe loopt zo'n rouwproces dan? Een tijdje geleden had ik een gesprek met Liese Vijfeijken van Ik&Gij. Liese is een rouwexperte. Ze begeleidt in haar praktijk mensen die struggelen met verlieservaringen.


Tijdens ons gesprek vergeleek ze het rouwproces met het varen met een kano. Wanneer je gaat kanoën is het belangrijk dat je aan 2 zijden peddelt. Logisch, anders geraak je uiteraard niet vooruit of blijf je rondjes draaien… Net als kanoën, vraagt ook rouw dat je aan 2 kanten peddelt: je moet voldoende aandacht schenken aan de verlieskant zonder de” hoe verder?” kant te vergeten…


Heel dikwijls komen mensen vast te zitten omdat ze maar aan 1 kant peddelen. Peddel je vooral aan de verder kant, dan heb je waarschijnlijk de dag na je ontslag al verschillende sollicitaties de deur uit gestuurd. Zit je vast in de verlies kant, sluit je je misschien maanden of jaren op in boosheid of verdriet of breng je het overgrote deel van de dag in de zetel door (vergeef me de zwart-wit voorbeelden – ze zijn om een punt te maken! J)


De boodschap is: je kan niet zomaar aan 1 kant gaan wonen en de andere negeren. Beide kanten verdienen ruimte.
Ontslagen in Hasselt? Geef je gevoelens na een ontslag de nodige ruimte. De loopbaancoaches bij Anthentiek in Hasselt helpen je terug op weg.

Maar hoe doe je dat dan ; peddelen aan de rouwkant?

Ten eerste raad ik aan om de gevoelens die je overvallen na een ontslag ruimte te geven. Zowel de boosheid als de angst en het verdriet. Niet alleen zijn deze emoties perfect normaal. Ze negeren is geen goed idee…


Hoe je die emoties ruimte wilt geven, dat kies je helemaal zelf. De ene heeft nood om over het verlies van je baan te praten met mensen die je graag ziet of met een loopbaancoach/psycholoog (je bent meer als welkom!) Of andere willen gaan wandelen en voor jezelf zorgen in je pijn en verdriet.


Jij bepaalt het… want hoe graag we soms ook zouden willen er is geen pasklare oplossing in “omgaan met pijn”. Stel jezelf de vraag : wat heb ik nodig?. Niet met het doel om de pijn te doen verdwijnen (pijn is nu eenmaal de schaduwkant van ergens belang aan hechten, van iets graag zien) maar met als doel om voor jezelf te zorgen in pijn…


Na een ontslag kan je ook last hebben van allerlei pijnlijke gedachten zoals “wat als”, “had ik maar” of “zie je wel, ik ben niet goed genoeg”. Dit is wat ons hoofd doet: het gaat “probleem oplossen”. Je wilt jezelf telkens de vraag stellen: hoe werkt deze gedachte voor me? Draagt dit bij aan mijn rouwproces, helpt dit me om de pijn te dragen of om verder te gaan?


Indien niet, probeer je gedachten dan eens te laten wegdrijven…Er eens afstand van nemen. Ervan uitgaan dat ze niets over jou zeggen, maar enkel over de werking van je hoofd of over wat je ooit in een ver verleden over jezelf geleerd hebt…
Ontslagen op je werk in Hasselt? Volg een loopbaantraject bij Anthentiek. Een loopbaancoach zal je helpen om je loopbaan verder uit te stippelen.

En hoe zit het dan met de “verder” kant?

Dan is er nog de verder kant… Hier wil je gaan kijken hoe je je leven en loopbaan verder vorm wilt geven na je ontslag. Maar ook hier is er geen one size fits all. Er zijn cliënten die liefst zo snel mogelijk aan een nieuwe een job beginnen maar er zijn ook cliënten die wat tijd nodig hebben om zaken op hun plaats te zetten of hun ontslag willen aanwenden om een radicale carrièreswitch te doen en lang uitgestelde plannen tot leven te brengen.


Voel jij je klaar om te verhelderen hoe ga ik verder op professioneel vlak, dan kan een loopbaancoach je helpen…Samen gaan we met jou kijken naar wat jij belangrijk vindt in je werkende leven (je waarden), naar datgene wat jou echt energie geeft en wat je sterktes zijn om zo je loopbaanpad verder uit te stippelen. Misschien kan dit pijnlijk einde wel het begin zijn om een mooi nieuw loopbaanavontuur.


Wist je trouwens dat je zolang je in je opzeg zit en dus officieel werkend bent, je loopbaancheques kan aanvragen? Hiervoor moet je wel 7 jaar werkervaring kunnen voorleggen. De cheques zorgen ervoor dat je maar 10 euro betaalt voor een loopbaangesprek.


Wil je meer informatie? Ben je op zoek naar iemand die met je mee kanoot? Geef ons gerust een seintje. We varen graag met je mee.


101 weergaven

Comments


bottom of page