top of page
Zoeken

5 tips voor persoonlijke groei

Bijgewerkt op: 19 apr. 2022

Vaak raden mensen je aan om allerlei boeken en artikels te lezen over persoonlijke groei. Vaak hebben ze klinkende titels als “in 10 stappen naar je beste zelf”.


We willen je met plezier 5 simpele, psychologisch onderbouwde tips geven voor persoonlijke groei die je gemakkelijk in je dagdagelijkse leven kan toepassen.



5 Tips voor persoonlijke groei van Anthentiek Hasselt Psycholoog


Tip 1: Bepaal ZELF het onderwerp van je persoonlijke groei

De maatschappij kan je nog zo veel opleggen maar waar wil jij in groeien? Welke eigenschappen bewonder en apprecieer je bij anderen en zou je zelf ook graag hebben? Welke eigenschappen zouden jouw leven gemakkelijker maken?


Het is belangrijk dat jij je eigen doel m.b.t. persoonlijke groei kiest zodat je groeiproces kan vertrekken vanuit intrinsieke motivatie. Dit gaat ervoor zorgen dat je het beter kan vol houden. Heel vaak willen we groeien in gebieden omdat we denken dat dit verwacht wordt of omdat we geleerd hebben dat het zo moet. Je verbinden aan een groeiwens die vanuit je eigen ik vertrekt zorgt voor meer lange-termijn motivatie.



Tip 2: Onderzoek waar je NU staat en uit welke hulpbronnen je kan putten.

Bepaal eerst waar je nu staat in je groeiproces. Hieronder vind je een aantal vragen die je helpen om een zelf-reflectief proces op gang te brengen.

  • Waar bevind je je vandaag op de schaal van je groeidomein? Bv. Scoor jezelf op een assertiviteitsschaal van 0 tot 10.

  • Is jouw antwoord een 4 of misschien wel een 7, stel jezelf dan de vraag – hoe kom ik aan dit getal? Wat zorgt ervoor dat ik mezelf geen 0 geef? Welke vaardigheden of kwaliteiten bezit ik al die me helpen om assertief te reageren?

  • Wat is het hoogst dat ik ooit in mijn leven gescoord heb op deze schaal? Sta eens stil bij de factoren. Hoe kwam het dat je dit toen kon? Hoe heb je dat toen aangepakt? Wat (of wie) heeft dit toen mogelijk gemaakt voor je?

Op deze manier leg je de nadruk op aanwezige kwaliteiten & hulpbronnen en hoe deze in te zetten in je groeiproces.



Tip 3: Maak je groeidoel concreet

We gaan even terug naar je schaal van 0 tot 10. Waar wil jij komen te staan? En nee, het hoeft zeker geen 10 te zijn. Geef aan wanneer jij tevreden zou zijn? Laten we dit zo concreet mogelijk maken. Wat zou je anders doen? Zou je bijvoorbeeld je leidinggevende aanspreken over de vervelende opmerkingen die hij geeft tijdens de wekelijkse meeting of die collega vertellen dat je het niet fijn vindt dat hij telkens te laat is.


Sta er ook bij stil hoe het zou voelen als je deze verandering doorvoert? Wat zou er dan veranderen? Voor jou; in het contact met anderen? We houden verandering immers beter vol als we de “waarom doen we het eigenlijk allemaal?” duidelijk voor ogen zien.



Tip 4: Bepaal de eerste kleine stap

Stel jezelf de vraag wat de eerste kleine stap is die je richting doel kan zetten. Maak je intentie ook hier weer zo concreet mogelijk; wat ga je doen, wanneer ga je het doen, waar en met wie? De mensen rondom jou vertellen over je intentie kan je helpen om je dat extra duwtje te geven.


Je kan ook al een overzicht maken van de vervolgstappen die jij nodig vindt om je groeidoel te bereiken. Zorg hierbij voor uitdagende maar haalbare doelen en weet dat bijsturen gedurende het hele proces mag. Zelf hou ik ervan om creatief aan de slag met actieplannen (denk hierbij bijvoorbeeld aan mindmaps, veel kleur, foto’s en quotes) zodat deze een mooi plekje kunnen krijgen op je bureau.


Je kan er ook voor kiezen om een beloning te koppelen aan elke stap die je zet. Ook dit kan je helpen je motivatie vast te houden.



Tip 5: Creeër gewoontes voor duurzame verandering

Eerste stappen gezet, goed zo! Maar hoe gaan we dit nu vasthouden? Denk over manieren waarop je de nieuwe handeling(en) een plekje kan geven in je dag of week. We weten dat het helpt om “reminders” in je dag te zetten. Misschien helpt het je wel om een quote in je agenda te voorzien of een post-it te plakken om je aan je nieuwe gewoonte te herinneren.


Kijk ook goed hoe deze gewoonte uitpakt in je leven – je hebt je assertief kunnen uiten naar je baas, wat brengt het jou? Focus op de wins. Een gewoonte volhouden wordt uiteindelijk makkelijker als we zien welke positieve effecten eraan verbonden zijn.



Persoonlijke groei door groeiexpert psycholoog en coach Anthentiek te Hasselt


Veel succes met experimenteren en aarzel niet om ons een seintje te geven hoe het ging.


Liefs,

Ann

395 weergaven
bottom of page