top of page
Zoeken

LOOPBAANKRONKELS - SARAH BREPOELS

Bijgewerkt op: 19 apr. 2022

Ik interviewde Sarah over haar loopbaan, over haar recente carrièreswitch en over de combinatie tussen studeren, bouwen en een full-time job. Ze deelt enkele tips vanuit haar ervaring voor mensen die net als zij op een kruispunt in hun loopbaan terecht komen.

Loopbaancoach Karin helpt je zowel bij online loopbaanbegeleiding als offline loopbaanbegeleiding


Vertel eens iets over je loopbaan?

Ik heb de keuze gemaakt voor een opleiding klinische en gezondheidspsychologie die ik daarenboven heb aangevuld met een postgraduaat in Human Resources. Daarna ben ik gaan werken in HR om daarna toch weer de stap te zetten naar het klinische werkveld.

Momenteel ben ik werkzaam als psycholoog en als loopbaancoach bij Anthentiek (nu Kurago) In onze praktijk vormt “de loopbaan” het centrale thema, maar we werken natuurlijk ook rond andere thema’s. Je kan iemands loopbaan immers niet loskoppelen van andere levensdomeinen.


Heel wat van onze cliënten hebben moeilijkheden met de keuze “wat na het middelbaar”? Was dat voor jou meteen duidelijk?

Nee hoor, ik heb er over getwijfeld en me pas ingeschreven op het allerlaatste moment. Ik twijfelde tussen rechten, psychologie en criminologie; hele verschillende maar tegelijkertijd ook hele brede opleidingen. Om de knoop te kunnen doorhakken ben ik opzoekwerk beginnen te doen. Ik ben gaan kijken welke leerstof in welke opleiding aan bod kwam en wat mij het meest interesseerde. Vervolgens ben ik gaan praten met verschillende mensen die deze richting deden. Wat de job echt inhoudt ervaar je denk ik pas op het moment dat je op een werkvloer stapt. Kiezen voor een brede richting gaf me wel een bewegingsvrijheid die ik belangrijk vond op dat moment.


Na je opleiding klinische psychologie heb je gekozen voor een HR opleiding om vervolgens na enkele jaren werkervaring in HR, terug voor een klinische richting te kiezen. Dat lijkt me geen vanzelfsprekend parcours. Kan je hier iets meer over vertellen?

Ik was na mijn stage binnen klinische psychologie gewoonweg nog niet echt overtuigd. Ik was niet overtuigd of ik de job heel mijn leven wilde doen, al was het een positieve stage. En net omdat ik twijfelde, wilde ik voor mezelf de opties zo breed mogelijk houden. Vandaar dat ik toen de keuze heb gemaakt om de HR opleiding erbij te doen.

Toen ik net van school kwam, was ik nog steeds wat zoekende. Op hetzelfde moment voelde ik heel wat druk na het afstuderen. Ik had het idee “ik moet het nu weten”. Mijn eerste job was een tijdelijke job binnen rekrutering en selectie en ik voelde dat dit niet mijn ding was. De job sloot niet aan bij mijn kwaliteiten of energiegevers. Ook vooral het commerciële stuk lag me niet. Zoiets merk je pas als je bezig bent en dat is lastig. In je hoofd is er dan een stemmetje dat zegt “je hebt niet de juiste keuze gemaakt”.


Ik heb me toen de vraag gesteld wat mis ik in deze job? En wat vertelt me dat over wat ik belangrijk vind in een job? Ik denk echt dat deze ervaring me bewuster heeft gemaakt over mijn loopbaanwaarden en de richting die ik uit wilde op professioneel vlak. Soms moet je echt van iets proeven om te weten of het je ligt. Ik heb er vervolgens voor gekozen om me volledig toe te leggen op het klinische stuk en de pure HR-stuk achter me te laten.

"Soms moet je echt van iets proeven om te weten

of het je ligt."


Al moest ik wel veel geduld hebben in deze overstap. Zulke carrièreswitch gaat niet van vandaag op morgen. Ik heb stap voor stap werkervaring moeten opbouwen in de richting die ik op wilde. Ik heb het klinische lange tijd gecombineerd met een job in HR. Het was op een gegeven moment zelfs zo dat ik 3 jobs combineerde. Een zware periode, maar ik ben blij met de weg die ik heb afgelegd, want intussen kan ik volledig doen waar mijn hart ligt.

Mooi dat je er zulke leerervaring van hebt kunnen maken. Heb je tips voor mensen die zich bevinden in een job die niet de ware blijkt te zijn?

Ik denk dat een nieuwe weg inslaan eerst beangstigend kan zijn, maar laat je niet afschrikken door hindernissen die op je pad komen. Het kan jou helpen om je loopbaandoelen op te delen in tussendoelen zodat je stap voor stap toe kan werken naar wat voor jou belangrijk is. Zelf ben ik ook stapje voor stapje bewogen van een job in HR naar een job als klinisch psycholoog in een groepspraktijk.


"Een nieuwe weg inslaan kan beangstigend zijn,

maar je moet je niet laten afschrikken door

hindernissen die je onderweg kan

tegenkomen."


Op dit moment zit je ook in een drukke periode, je combineert een full-time job met een bouw en een opleiding gedragstherapie. Hoe is dat?


Ik denk dat het goed is dat je voor jezelf de balans tussen werk, opleiding en alles wat zich in je privéleven afspeelt, bewaart. Balans is voor iedereen iets anders. Enkel jij kan die bewaken en bepalen wanneer je tijdsverdeling aanvoelt als in evenwicht. Er bestaat geen one size fits all.

Op sommige momenten zal je werk misschien meer op de voorgrond staan en op andere momenten je privé. Het is vooral belangrijk dat je zelf de vinger aan de pols kan houden en zorgt dat je op tijd kan ingrijpen als je voelt dat het niet meer goed zit. Dit kan bijvoorbeeld door te praten met je werkgever, meer energiegevers in je privé te brengen of door hulp te zoeken als je er niet alleen uit komt.

"Er bestaan geen one size fits all als het gaat om balans werk-privé."


Je ondersteunt dagelijks mensen die vastlopen in hun loopbaan. Hoe zou je jouw manier van loopbaanbegeleiding geven beschrijven?

In eerste instantie denk ik aan doelgerichtheid. Ik probeer met cliënten toe te werken naar concrete loopbaandoelstellingen, die ze zelf uitgesproken hebben en waar ze zich in kunnen vinden.

Ook betrokkenheid is heel belangrijk. Ik ben oprecht geïnteresseerd in het loopbaanverhaal van de cliënt en wil langs de cliënt staan in mijn begeleiding. Dus eigenlijk een klankbord zijn.

En als laatste opteer ik voor samenwerking. Omdat het gaat om samen te reflecteren over iemands loopbaan. Je levert in een loopbaantraject trouwens samen inspanningen om het maximale uit zo'n traject te halen.


Ben jij geïnteresseerd in een loopbaan-traject bij Anthentiek (nu Kurago)? Of loop jij vast in het maken van je studiekeuze en kan je wel wat extra ondersteuning gebruiken? Contacteer ons dan, we gaan graag met je op weg.

399 weergaven

Commentaires


bottom of page