Eerste hulp bij een moeilijke studiekeuze

Je bent 18 en je wilt wat: het onderste uit de kan halen, genieten met vrienden en met volle goesting de toekomst aanvatten. Al je vrienden hebben hun studiekeuze al gemaakt. Zo lijkt het toch. Iedereen, behalve jij. Je bent helaas nog niet wakker geworden met de keuze van je leven.

Zit je vast met je studiekeuze? Onderstaande tips helpen je misschien al een eind verder.


Veel dekseltjes op je potje

Zoveel interesses, evenveel mogelijkheden. In elke opleiding schuilt wel iets leuks. Hoe kan je kiezen tussen - naar jouw gevoel - 15 even boeiende opleidingen? Vaak is dit een teken dat je zelfkennis nog te globaal of oppervlakkig is waardoor meerdere opleidingen op het eerste zicht lijken te matchen.


Tips om je zelfkennis te verdiepen

  • Schrijf gedurende een periode op welke activiteiten je energie geven en blij maken.

  • Zoek vervolgens naar de gemeenschappelijke deler of de essentie van je ‘energiegevers’. Je kan bijvoorbeeld scoutsleider en sportmonitor zijn omdat je graag met kinderen werkt, omdat je graag leiding geeft of omdat je graag activiteiten op poten zet.

  • Krijg zicht op je waarden en idealen. Wat raakt en inspireert je? Wat is echt belangrijk? Hou eventueel een moodboard bij met interessante verhalen en inspirerende rolmodellen. Al die dingen waarbij je denkt: dit zou ik ook wel willen doen of worden!

Het gras is groener aan de andere kant

Je hebt je opties eindelijk teruggebracht tot twee. Nu blijf je echter in gedachten pingpongen: zodra je besluit voor rechten te gaan, lijkt het gras in economie weer groener. Je kampt met het fenomeen ‘fear of better options’. Je wil enkel dé perfecte keuze maken. Dit werkt verlammend en zo maak je uiteindelijk misschien helemaal geen keuze.


Tips om de knoop door te hakken

  • Besef dat je keuze nooit helemaal definitief is. Elke keuze kan je ongedaan maken door een nieuwe keuze. Je kan tijdens je loopbaan vaak nog zoveel kanten uit.

  • Gebruik je hoofd maar gebruik bovenal je HART. Als lijstjes met voor - en nadelen geen soelaas bieden, consulteer dan je gevoel. Wat helpt is je keuze zeer concreet voor te stellen: visualiseer jezelf als student rechten of economie. Hak de knoop door en ‘voel’ het een paar dagen aan: vaak wordt dan duidelijk of je toch meer naar de andere kant getrokken wordt of net niet.

  • Laat je zelfkennis wegen: beoordeel de verschillende opleidingen op basis van je waarden. Welke waarden zijn topprioriteit (als je echt moest kiezen) en welke opleidingen voldoen het best op dat vlak?

Blind date met je studiekeuze

  • Internetbronnen en brochures geven zeker waardevolle input. Een studiekeuze enkel op papier kiezen is echter moeilijk. De ‘sparkle’ slaat - net zoals in de liefde - vaak pas over (of net niet) in het ‘echt’.

Tips voor een goeie date

  • Ga gewapend met een lijstje kritische vragen naar de infodag. Zo krijg je een eerlijk en genuanceerd beeld van de opleiding. Spreek studenten uit de opleiding aan en vraag iets onverwacht. Wat vinden ze NIET leuk aan de opleiding? Wat typeert de opleiding het meest? Bekijk ook de cursussen en handboeken van dichtbij en snuif de sfeer op.

  • Beleef eens een dag uit je toekomst: zoek iemand die een beroep uitoefent van je interesse en loop een dag mee. Daar nog niet aan toe: de VDAB beroepenfiches geven goede info én je kan je diploma eens intypen in de zoekfunctie en kijken welke vacatures het oplevert.

Nog extra hulp nodig bij het maken van je studiekeuze? Maak een afspraak bij Anthentiek of verdiep je in de DIY-studiekeuzebegeleiding.


0 keer bekeken

© 2016-2020 Anthentiek

0032 467 031 592  | info@anthentiek.be

IBAN BE86 7350 4891 3650 | Ondernemingsnummer: 0692.853.281 | Privacy Policy

KMO-P: DV. 0228229 

Als jullie een therapeut of psycholoog in Hasselt (Limburg) zoeken, kunnen jullie bij Anthentiek terecht. Ik mag me misschien niet psycholoog noemen van de belgische wet, omdat ik als psycholoog in nederland afgestudeerd ben. Daarom noem ik mezelf therapeut. Ik doe in mijn praktijk te Hasselt Limburg echter alles qua therapie wat een psycholoog ook doet. Een therapeut leunt eigenlijk ook heel dicht aan bij een psycholoog. Alleen heeft een therapeut voor therapeut gestudeerd en een psycholoog voor psycholoog. Als je je niet goed voelt, hulp nodig hebt van een psycholoog of therapeut of loopbaanbegeleiding zoekt in Hasselt. Last hebben van een depressie, burn-out, faalangst of nood hebt een therapie of psychologische begeleiding kan je contact opnemen, met mij, als psycholoog en therapeut en coach van Limburg. Naar psychologische begeleiding geef ik ook therapie in limburg, hasselt en Genk. Ik woon momenteel in Hasselt, maar heb ook in Genk gewoond. Daarom dat ik zowel in Genk als in Hasselt, eigenlijk in heel limburg therapie geef. Een van mijn specialisaties is therapie geven over faalangst en eigenlijk ben ik ook goed in jobcoaching. Ik heb eerder als jobcoach en loopbaancoach gewerkt in Genk en in Hasselt. Loopbaancoaching is heel hot op dit moment, daarom dat ik het belangrijk vind om ook jobcoaching, naast therapie en psychologie te bieden. Ik werk ook als psycholoog in Nederlands limburg, dat is eigenlijk heel dicht bij Hasselt, Genk en Limburg. In Nederland vind je ook veel psychologen, loopbaancoaching vind je daar minder. Ik werk dus eigenlijk zowel als psycholoog, therapeut en jobcoach in Nederland als in Limburg. 

Als psycholoog, therapeut, loopbaanbegeleider en jobscoach help ik mijn klanten hun leven weer op de rails te krijgen. Ik ben werkzaam in Limburg (Hasselt) als therapeut. Anthentiek doet loopbaanbegeleiding in Hasselt op een authentieke manier. Ann Van Cauwelaert, de oprichter van Anthentiek is een voorstander van de authentieke en positieve coach benadering. Ze is werkzaam in Hasselt en heeft haar coachingspraktijk in Hasselt

Loopbaanbegeleiding met VDAB loopbaancheques bij loopbaancoach Anthentiek te Hasselt Limburg