Een studententijd zonder overvolle aula’s en gezellige babbels met medestudenten tijdens de middag. Het heeft een impact op elke student. Anthentiek (nu Kurago) onderzocht daarom de impact van de coronamaatregelen op het welzijn van onze studenten. Ook in onzekere tijden moeten er toch studiekeuzes worden gemaakt. Tegen welke moeilijkheden lopen studenten aan? Anthentiek (nu Kurago) brengt deze pijnpunten in kaart en biedt meteen ook een antwoord via een studiekeuzetraject op maat.
Gemis aan sociale interactie is het grootst
De effecten op de mentale gezondheid van onze studenten zijn onmiskenbaar: studenten missen interactie, voelen zich neerslachtiger, ervaren meer stress en maken zich meer zorgen. Verrassend genoeg zijn het de tweedejaars die het meest impact op hun mentaal welzijn rapporteren.
Veel scholen schakelde geheel of gedeeltelijk over op onderwijs op afstand. Thuis gezellig les volgen vanuit je zetel: 84,9% van de deelnemers vindt onderwijs op afstand moeilijk. Frappant is dat studenten die gedeeltelijk afstandsonderwijs krijgen net meer stress ervaren én zich neerslachtiger voelen dan zij die volledig op afstand les volgen.
Studenten ondervinden relatief weinig invloed van de coronacrisis op hun resultaten. Toch maken velen, en dan voornamelijk eerstejaars, zich zorgen over de komende examenperiode (77,8%) en hun schoolprestaties (73,8%).
Tevredenheid over extra ondersteuning
Hoewel er ontegensprekelijk nood is aan emotionele hulp (43,7%), blijkt dat de helft van de studenten niet op de hoogte is van het ondersteuningsaanbod op school. Over de aanpak van de begeleiding door de onderwijsinstellingen zijn ze wel tevreden. Het aanbod kan gaan van gesprekken met studiebegeleiders, webinars en online tips, vragenuurtjes en informatie geven over (omgaan met) corona.
Studiekeuze: nood aan een duidelijk en eerlijk beeld van het aanbod
De meerderheid van de studenten (65,9 %) vindt makkelijk informatie maar deze is vaak te oppervlakkig en te algemeen. Studenten hebben moeite om de bomen door het bos te zien en de bruikbare en betrouwbare informatie te filteren. Informatie bereikt hen langs verschillende kanalen (brochures, websites, …), het overzicht is men echter momenteel kwijt.
Jongeren hebben nood aan een duidelijk en eerlijk beeld van elke opleiding. Wat zijn de verwachtingen? Is dit haalbaar? Welke knelpunten zijn er? Welke verschillen zijn er met andere opleidingen? Op deze vragen willen ze graag een antwoord. En dat nog het liefst via ‘first hand’ ervaringen: de sfeer op de campus proeven, fysiek lessen volgen, gesprekken met studenten en de optie om cursussen in te kijken.
Ze hechten veel belang aan het toekomstperspectief. “Later word ik …!?”, blijkt een cruciale vraag die een superbelangrijk is in het bepalen van hun studiekeuze. Ook hier verkennen ze dit toekomstperspectief het liefst via ‘real-life’ ervaringen van mensen op de werkvloer.
Interesses matchen met opleidingen: een struikelblok
Interesses en talenten in kaart brengen is een struikelblok voor vele studenten. Het vertalen van een persoonlijk profiel naar een passende opleiding vinden ze het moeilijkste. Het ontbreekt hen aan voldoende handvatten om alle stukjes van de puzzel samen te brengen. Er is bovendien ook heel veel druk om dé juiste keuze te maken. Lees: er is wat behoorlijk wat keuzestress.
Het aanbod van studiekeuzebegeleiding (heeft vooral betrekking op begeleiding tijdens het secundair onderwijs) blijkt (noodgedwongen) vaak eerder collectief van aard (beurzen, infosessies, bezoek aan SID-IN). De ervaringen met studiekeuzebegeleiding zijn wisselend. Een gebrek aan ondersteuning bij het individueel proces wordt regelmatig aangekaart.
Anthentiek (nu Kurago): studiekeuzebegeleiding op maat
Anthentiek (nu Kurago) zet in op een traject op maat. Ten eerste krijg je zicht op je waarden, interesses en kwaliteiten.Dit gebeurt via allerlei oefeningen. We helpen je ook bij het zoeken naar betrouwbare en concrete informatie i.v.m. het studieaanbod. Je keuzeproces verrijken met ervaringen uit eerste hand? Wij zoeken mee hoe dat kan. En op het einde nemen we vooral graag de tijd om de match te maken tussen jou en een opleiding die echt bij je past.
Comments