Zoeken

De impact van COVID-19 op psychologisch welzijn van studenten

Bijgewerkt op: 19 apr.

Covid 19, een tijdje geleden nog onbekend en intussen heeft het virus zowat de hele wereld door elkaar geschud. Een groep die de voorbije weken in het bijzonder in de media kwam zijn onze studenten. Ook zij hebben stevig te lijden onder het virus. We lijsten de punten bij studenten door Covid 19 en onze tips over hoe zij hier beter mee kunnen omgaan.

Studierichting keuze hasselt psychologenpraktijk Anthentiek

I. Ze voelen zich alleen (in hun worsteling )

Als student heb je normaal gezien (als je trouw naar de les gaat tenminste) bijna iedere dag contact met je medestudenten en je docenten. Als je iets niet begrijpt kan je vragen stellen zowel aan docenten als aan medestudenten.

Maar nu met corona val je plots zonder dit samen zijn, dit delen en steun vinden bij elkaar. Waar het in de aula door één of andere attente vriend of vriendin wel eens opgepikt werd als je je niet zo lekker voelt, is het in de anonimiteit van je studie- of slaapkamer vaak heel wat lastiger om echt gezien te worden of om hulp te vragen.

Maar ook voor docenten is het ineens niet meer zo makkelijk om op te pikken wanneer studenten er verward of verloren bij zitten. Ze worden plots gereduceerd tot een filmpje op een computerscherm. Studenten worden gedwongen om hun leerstof zelfstandig te verwerken. Niet alleen gaat dit heel wat trager (too much work too little time!) maar het concept van “ik stel een vraag in de les en krijg meteen een antwoord" valt ook weg. Via mail of andere online communicatiemiddelen,… zit er hoe dan ook meer afstand, ruis en vertraging op de communicatie. En laten we eerlijk zijn, dat maakt het nie