Zoeken

Waarom solliciteren pijn kan doen

Bijgewerkt op: 21 apr.


Dat solliciteren soms hard werken is en niet altijd even vlot gaat, hoef ik de sollicitanten onder ons niet te vertellen. Tijdens het zoeken naar een leuke, waardegerichte job krijgen we hoe hard we ook ons best doen, meestal ook te maken met enkele doodlopende wegen, afwijzingen of bijna’s- maar net niet.


Misschien herken je dit wel? Je doet er alles aan om een goed cv of een goede motivatiebrief op te stellen en toch ontvang je keer op keer geen antwoord of een nee op je sollicitatie. Allerlei gedachtes als “je had dan ook niet het juiste diploma” of “je bent ook maar 1 in een dozijn” komen voorbij. Als je uitgenodigd wordt voor een gesprek, zit je te piekeren over “de indruk die je zou gaat maken” en weet je niet wat je het beste zou antwoorden als ze je vragen naar het lege gat op je cv.


Door effectief op zoek te gaan naar ander werk zorgt er ook voor dat je kan afgewezen worden. En dat we het net hier moeilijk mee hebben is niet meer dan normaal. Dit stamt al af van de oertijd, toen was afgewezen worden of uit je “stam” gezet worden dan ook echt wel levensbedreigend. Je levenskansen gingen zichtbaar achteruit. Natuurlijk is dit vandaag een heel ander verhaal maar wil nu net dat ons hoof hier nog niet helemaal in mee is. Dikwijls ervaren we een afwijzing als een bevestiging van ons verhaal, als een bevestiging van de slechte dingen die we over onszelf denken.Nu, ik hoor jullie denken ; “allemaal goed en wel, maar wat kunnen we nu eigenlijk met deze angst voor afwijzing”. Daarom hieronder alvast vier tips: