top of page
Zoeken

Waarom solliciteren pijn kan doen

Bijgewerkt op: 21 apr. 2022


Dat solliciteren soms hard werken is en niet altijd even vlot gaat, hoef ik de sollicitanten onder ons niet te vertellen. Tijdens het zoeken naar een leuke, waardegerichte job krijgen we hoe hard we ook ons best doen, meestal ook te maken met enkele doodlopende wegen, afwijzingen of bijna’s- maar net niet.


Misschien herken je dit wel? Je doet er alles aan om een goed cv of een goede motivatiebrief op te stellen en toch ontvang je keer op keer geen antwoord of een nee op je sollicitatie. Allerlei gedachtes als “je had dan ook niet het juiste diploma” of “je bent ook maar 1 in een dozijn” komen voorbij. Als je uitgenodigd wordt voor een gesprek, zit je te piekeren over “de indruk die je zou gaat maken” en weet je niet wat je het beste zou antwoorden als ze je vragen naar het lege gat op je cv.


Door effectief op zoek te gaan naar ander werk zorgt er ook voor dat je kan afgewezen worden. En dat we het net hier moeilijk mee hebben is niet meer dan normaal. Dit stamt al af van de oertijd, toen was afgewezen worden of uit je “stam” gezet worden dan ook echt wel levensbedreigend. Je levenskansen gingen zichtbaar achteruit. Natuurlijk is dit vandaag een heel ander verhaal maar wil nu net dat ons hoof hier nog niet helemaal in mee is. Dikwijls ervaren we een afwijzing als een bevestiging van ons verhaal, als een bevestiging van de slechte dingen die we over onszelf denken.



Nu, ik hoor jullie denken ; “allemaal goed en wel, maar wat kunnen we nu eigenlijk met deze angst voor afwijzing”. Daarom hieronder alvast vier tips:


1. Hou je “why” voor ogen

Kijk altijd naar dat wat je zelf wilt, welke weg je wil inslaan en wat je precies zoekt in een toekomstige job. Misschien hecht jij veel belang aan persoonlijke groei, of wil jij iets betekenen voor iemand anders of vind je momenteel je kinderen het belangrijkste. Voor mij zelf helpt het me om mijn “WHY” steeds goed voor ogen te houden. We zijn meer bereid om ongemak te dragen als er iets moois aan de andere kant op ons te wachten staat.

Een loopbaancoachingstraject kan je hierin helpen om dit duidelijk te krijgen. In de drukte van elke dag of in het proces van angst of pijn uit de weg gaan, zijn we immers vaak het noorden kwijt.


2. Wat kan je helpen?

Ga kijken wat jou kan helpen om toch de stap te zetten. Kan je jezelf steunen in het solliciteren voor die enge functie waar je misschien van binnen toch helemaal warm van wordt? Kan je je doel in kleine stukken splitsen (cv aanpassen, website onderzoeken, motivatiebrief schrijven). Of misschien kan je de nodige ondersteuning vinden in een loopbaanbegeleiding of in een therapeutisch traject? Bedenk hoe je “een vriend” zou kunnen zijn voor jezelf in het moeilijke sollicitatieproces.


3. Je kan meer dragen als je denkt

Weet dat wij meer aankunnen dan wij denken! Al is het natuurlijk niet fijn om afgewezen te worden. En misschien is het ook wel een beetje zoals Brene Brown – auteur van de kracht van kwetsbaarheid - zegt, misschien is het net die angst voor afwijzing die we kunnen gebruiken als indicatie dat we iets moedigs doen, iets wat ertoe doet.


4. Maak kennis met de trucs van je hoofd en het daaropvolgende gedrag

Ga eens op zoek naar de angst en wat er zou gebeuren als je wordt afgewezen. Heb je oordelen over jezelf of bedenkingen ? ? Welke mechanismes heb je opgebouwd in het omgaan met je angsten ? Ben je dingen uit de weg aan het gaan zoals niet solliciteren op die job die zo leuk lijkt ? Of misschien pas je je in een sollicitatiegesprek wel zodanig aan de ander aan, dat je verwijderd raakt van wie je bent en wilt zijn.

Ons hoofd is niet altijd de beste raadgever.

Kan jij hulp gebruiken in het sollicitatieproces? Of zou je graag stappen zetten in een richting die er toe doet, neem dan contact met ons op via info@anthentiek.be of bel ons op 0470 61 98 26.


145 weergaven
bottom of page