top of page
Zoeken

Een motivatiebrief schrijven: (on)zin!

Bijgewerkt op: 21 apr. 2022

Tijdens loopbaanbegeleidingsgesprekken krijg ik steeds dezelfde vraag: Een motivatiebrief is dat nog nodig ? En hoe maak ik die? Is een cv niet voldoende?


Op dit moment zoeken we zelf nieuwe collega's en iedere keer als ik een sollicitatie binnenkrijg met enkel een cv, blijf ik op mijn honger zitten. Ik wil de sollicitant graag leren kennen en ben echt benieuwd naar waarom de persoon besloten heeft om bij ons te solliciteren. Een cv met je persoonlijke gegevens, ervaring, opleiding… vertelt me maar de helft van het verhaal. Ik kan er geen “waarom” uit halen. En laat die nu net erg belangrijk zijn.


Zij die zich al eerder hebben gesolliciteerd, zijn misschien al wel bekend met de motivatiebrief. En misschien ook met de zoektocht waarbij je naar een mooi, vers geopend Word document staart terwijl je hoofd je de gedachte “hoe moet ik hier nu eigenlijk aan beginnen?” toegooit.


Loopbaanbegeleiding om je te helpen met een motivatiebrief te schrijven in Hasselt Genk Limburg

Een goede motivatiebrief geeft volgens mij antwoord op 3 kernvragen:

1. Waarom solliciteer je voor deze job?

Waarom kies je voor deze job ? Het zal je misschien niet verrassen, maar antwoorden als ik vond deze job op de VDAB en het was dichtbij, zijn hier niet relevant. Dit is het stuk waarin je mag uitweiden over hoe de job waarvoor je solliciteert taken omvat waar je warm van wordt of hoe de job aansluit bij je waarden (b.v. betekenis hebben voor andere mensen).


2. Waarom ben jij de juiste persoon voor deze job?

Hier kan je laten zien dat jij de geknipte persoon bent voor deze functie. Misschien kan je vertellen over hoe jouw kwaliteiten aansluiten bij de functie.


3. Waarom kies je voor deze organisatie?

Waarom kies je er specifiek voor om te solliciteren voor deze werkgever? Kijk eens op de website. In welke mate kan je je vinden in waarden, visie en missie? Met andere woorden in welke mate sta je achter hetgeen de organisatie wilt doen en waar ze voor willen staan?


De meeste sollicitatiebrieven die ik lees, geven vooral een antwoord op vraag 2: “waarom moet je mij kiezen voor de job?”. Maar punt 1 en 3 zijn echter net zo belangrijk. Als werkgever wil je ook weten waarom de sollicitant voor jouw organisatie en de job die je aanbiedt, kiest. De kans dat je iemand aanneemt die een tijd bij de firma blijft, vergroot op het moment dat je iemand selecteert die met hart en ziel voor jouw organisatie kiest.


Dus is een cv of een linkedin profiel voldoende? Nope, zie een motivatiebrief als een unieke kans om je sollicitatie wat meer persoonlijkheid te geven. Een kans om jezelf en je motivatie te laten zien.


Loopbaanbegeleiding bij het helpen om een motivatiebrief te schrijven regio Hasselt Genk

Heb je hulp nodig in het sollicitatieproces? Zoek je ondersteuning in het schrijven van je motivatiebrief of iemand die gewoon even meekijkt en je waar nodig feedback geeft. Je bent meer als welkom. Stuur een mailtje naar info@anthentiek.be of bel ons op 0470 61 98 26.


Ann

351 weergaven

Comments


bottom of page