Een motivatiebrief schrijven: (on)zin!

Tijdens loopbaanbegeleidingsgesprekken krijg ik regelmatig de vraag: Een motivatiebrief moet dat eigenlijk nog? En wat staat daar nu zoal in? Vertelt een cv niet het hele verhaal?


Zelf zijn we momenteel druk op zoek naar een nieuwe collega en telkens ik een sollicitatie binnenkrijg met enkel een cv, blijf ik op mijn honger zitten. Ik wil de persoon die solliciteert graag leren kennen en ben oprecht benieuwd naar waarom hij of zij besloten heeft om bij ons te solliciteren. Een cv met je personalia, ervaring, opleiding… vertelt me maar de helft van het verhaal. Ik kan er geen “waarom” uit halen. En laat die nu net erg belangrijk zijn.


Zij die zich al eerder in het sollicitatiedoolhof begeven hebben, zijn misschien al wel bekend met het concept motivatiebrief. En misschien zelfs met de struggle waarbij je naar een mooi, vers geopend Word document staart terwijl je hoofd je de gedachte “hoe moet ik hier in godsnaam aan beginnen?” toegooit.Een goede motivatiebrief geeft volgens mij antwoord op 3 kernvragen:

1. Waarom solliciteer je voor deze job?

Waarom kies je specifiek voor deze job met dit unieke takenpakket? Het zal je misschien niet verrassen, maar antwoorden als ik vond deze job op de VDAB en het was dichtbij, zijn hier niet op zijn plaats. Dit is de sectie waarin je mag uitweiden over hoe de job waarvoor je solliciteert taken omvat waar je warm van wordt of hoe de job aansluit bij je waarden (b.v. betekenis hebben voor andere mensen).


2. Waarom ben jij de juiste persoon voor deze job?

Hier wil je je mogelijk toekomstige werkgever laten zien dat jij de geknipte persoon bent voor deze functie. Misschien kan je uitweiden over hoe jouw kwaliteiten aansluiten bij de functie of kan je vertellen over eerdere ervaring in de sector (d.m.v. opleiding of werkervaring). Heb je geen van bovenstaande, wanhoop niet, ook met een portie motivatie om je in de job te smijten kom je een heel eind.

3. Waarom kies je voor deze organisatie?

Waarom kies je er specifiek voor om te solliciteren voor deze organisatie? Snuffel eens op de website, zorg dat je een gevoel hebt van waar de organisatie voor staat. In welke mate kan je je vinden in waarden, visie en missie? Kortom in welke mate sta je achter hetgeen de organisatie wilt doen en waar ze voor willen staan?


De meeste sollicitatiebrieven die ik lees, geven vooral een antwoord op vraag 2: “waarom moet je mij kiezen voor de job?”. Punt 1 en 3 zijn echter net zo belangrijk. Als recruiter of werkgever wil je namelijk ook weten waarom de sollicitant voor jouw organisatie en de job die je aanbiedt, kiest. Je hoopt natuurlijk dat je nieuwe aanwinst binnen het team past. Plus de kans dat je iemand werft die een tijd bij de firma blijft, vergroot op het moment dat je iemand selecteert die met hart en ziel voor jouw vacature en organisatie kiest.


Dus is een cv of een linkedin profiel voldoende? Nope, zie een motivatiebrief als een unieke kans om je sollicitatie wat meer persoonlijkheid te geven. Een kans om jezelf en je motivatie te laten zien. Want we zijn allemaal meer als wat data op een cv. Toch?Heb je hulp nodig in het sollicitatieproces? Zoek je ondersteuning in het schrijven van je motivatiebrief of iemand die gewoon even meekijkt en je waar nodig feedback geeft. Je bent meer als welkom. Stuur een mailtje naar info@anthentiek.be of bel ons op 0470 61 98 26.


Ann

188 keer bekeken

© 2016-2020 Anthentiek

0032 467 031 592  | info@anthentiek.be

IBAN BE86 7350 4891 3650 | Ondernemingsnummer: 0692.853.281 | Privacy Policy

KMO-P: DV. 0228229 

Als jullie een therapeut of psycholoog in Hasselt (Limburg) zoeken, kunnen jullie bij Anthentiek terecht. Ik mag me misschien niet psycholoog noemen van de belgische wet, omdat ik als psycholoog in nederland afgestudeerd ben. Daarom noem ik mezelf therapeut. Ik doe in mijn praktijk te Hasselt Limburg echter alles qua therapie wat een psycholoog ook doet. Een therapeut leunt eigenlijk ook heel dicht aan bij een psycholoog. Alleen heeft een therapeut voor therapeut gestudeerd en een psycholoog voor psycholoog. Als je je niet goed voelt, hulp nodig hebt van een psycholoog of therapeut of loopbaanbegeleiding zoekt in Hasselt. Last hebben van een depressie, burn-out, faalangst of nood hebt een therapie of psychologische begeleiding kan je contact opnemen, met mij, als psycholoog en therapeut en coach van Limburg. Naar psychologische begeleiding geef ik ook therapie in limburg, hasselt en Genk. Ik woon momenteel in Hasselt, maar heb ook in Genk gewoond. Daarom dat ik zowel in Genk als in Hasselt, eigenlijk in heel limburg therapie geef. Een van mijn specialisaties is therapie geven over faalangst en eigenlijk ben ik ook goed in jobcoaching. Ik heb eerder als jobcoach en loopbaancoach gewerkt in Genk en in Hasselt. Loopbaancoaching is heel hot op dit moment, daarom dat ik het belangrijk vind om ook jobcoaching, naast therapie en psychologie te bieden. Ik werk ook als psycholoog in Nederlands limburg, dat is eigenlijk heel dicht bij Hasselt, Genk en Limburg. In Nederland vind je ook veel psychologen, loopbaancoaching vind je daar minder. Ik werk dus eigenlijk zowel als psycholoog, therapeut en jobcoach in Nederland als in Limburg. 

Als psycholoog, therapeut, loopbaanbegeleider en jobscoach help ik mijn klanten hun leven weer op de rails te krijgen. Ik ben werkzaam in Limburg (Hasselt) als therapeut. Anthentiek doet loopbaanbegeleiding in Hasselt op een authentieke manier. Ann Van Cauwelaert, de oprichter van Anthentiek is een voorstander van de authentieke en positieve coach benadering. Ze is werkzaam in Hasselt en heeft haar coachingspraktijk in Hasselt

Loopbaanbegeleiding met VDAB loopbaancheques bij loopbaancoach Anthentiek te Hasselt Limburg