top of page
Zoeken

Eerste hulp bij doelen stellen

Bijgewerkt op: 21 apr. 2022

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Net zoals velen , ben ik dit jaar weer aan de slag gegaan met nieuwe voornemens. Terwijl ik terugkijk op 2018 moet ik wel eerlijk bekennen dat ik niet alle voornemens heb gerealiseerd. Maar met de woorden “wees wat liever voor jezelf” wil ik mezelf hier niet voor afrekenen. In de plaats daarvan ben ik op zoek gegaan naar een aantal tips die mij kunnen helpen. Want ik geloof dat doelen stellen voor jezelf niet alleen helpend is in januari, maar een proces is dat je hele leven door kan gaan.


Loopbaanbegeleiding om je te helpen met een motivatiebrief te schrijven in Hasselt Genk Limburg

Graag deel ik mijn 8tips met jullie.

1. Verdeel je doel in kleine stappen.

In plaats van doelen als “ik wil 3 keer per week intensief sporten”, ben ik dit jaar overgestapt naar kleinere, haalbaardere doelen. Dus nu heb ik opgeschreven dat ik minstens 1 x per week met de fiets naar het werk ga of om de dag een blokje om tijdens de middag. En dat maakt deze doelen veel meer uitnodigend om eraan te beginnen, waar 3 keer per week intensief sporten een berg lijkt die ik moet gaan beklimmen.


2. Maak je doelen concreet en meetbaar

Vorig jaar stond er bijvoorbeeld op mijn lijstje van goede voornemens “ik wil gezonder leven”. Toen ik dit jaar het lijstje er terug bij nam, wist ik zelfs niet meer wat ik hiermee bedoelde. Wat is dat nu precies gezonder leven? Dit jaar heb ik het doel concreet gemaakt. 1 liter water per dag drinken en 1 stuk fruit per dag eten. Op deze manier kan ik voor mezelf ook makkelijker bepalen wanneer ik het doel bereikt heb. Een leuke app om concrete doelen in te geven en bij te houden in welke mate je je doelen bereikt is Tally.

3. Maak je doelen positief en openbaar

Schrijf je doelen ook positief op . Dus wat je wel wilt in plaats van wat wil je niet meer wilt. Dit is meer motiverend. We weten vanuit onderzoek dat je je op deze manier sterker aan je doelen verbindt en de kans dat je ernaar leeft ook vergroot.


4. Zorg voor "cues"

Het kan helpen om geheugensteuntjes te voorzien omdat we het zo vaak druk hebben. Vorig jaar heb ik een collage gemaakt van quotes en foto’s die me herinneren aan mijn doelen en deze als achtergrond voor mijn gms te gebruiken. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om mijn doelen in een bullet journal format te zetten en ze op een zichtbare plek in het huis te hangen.


5. Sta stil bij de "why?"

Doelen voelen leeg als ze niet gekaderd zijn binnen een groter geheel, binnen een waarde die je belangrijk vindt. Stel dat je waarde bijvoorbeeld is een liefdevolle moeder zijn, dan kan een doel dat hieruit vertrekt zijn : “1 x per week samen met de kinderen knutselen”. S


6. Sta stil bij mogelijke belemmeringen maar ook hulpmiddelen

Wees je bewust van de trucks die je hoofd uithaalt die je af kunnen leiden van je doel. Hoor je ook vaak zinnen in je hoofd als “vandaag niet want het regent” of “ik doe het morgen wel” of… Schrijf dit dan eens op. Als je je bewust bent van deze gedachten en het feit dat je hoofd nu eenmaal niet de beste raadgever is, krijg je meer keuzevrijheid om er al dan niet in mee te gaan.

Jekan ook hulpmiddelen inschakelen. Zijn er eerdere successen die je al bereikt hebt? En hoe is dat toen gegaan? Sta hier even bij stil. Zijn er daarnaast nog dingen die je nodig hebt om je doel te bereiken. Hoe zou je deze voor jezelf kunnen verwerven?


7. Vier je successen

Vaak staan we te weinig stil bij onze successen en kijken we vooral op de dingen die niet zo goed gaan. Wees lief met jezelf en beloon jezelf . Hoe klein dit doel ook mag zijn. Belonen kan op verschillende manieren. It’s up to you.


8. Wees mild met jezelf

Hoe lief we voor een ander zijn, zo genadeloos zijn we vaak voor onszelf. Als we een doel niet halen of een dag het niet goed doen, bekritiseren we onszelf. Als we zondigen en ons in de chocolade storten na 2 dagen van gezonder leven, heeft ons hoofd de neiging om ‘het is toch mislukt, het heeft geen zin meer’ naar ons toe te gooien. Probeer dan te denken dat terugval menselijk is, dat we allemaal slechte dagen hebben. Probeer jezelf wat meer te benaderen zoals je dat bij een goede vriend te doen. In plaats van na 2 dagen de handdoek in de ring te gooien, kan je jezelf ook uitdagen om dit keer 3 dagen zonder chocolade uit te houden. Een reis van 1000 stappen begint telkens met een nieuwe eerste stap.Loopbaanbegeleiding bij het helpen om een motivatiebrief te schrijven regio Hasselt Genk

127 weergaven

Comentários


bottom of page