Zoeken

De kracht van erkenning – 5-handige tips

Bijgewerkt op: 19 apr.

“Erkenning”, je hoort het overal, maar wat betekent het nu eigenlijk?


In onze loopbaanbegeleidingen gaan we steeds met de cliënt op zoek naar dat wat hij of zij belangrijk vindt binnen een job en/of mist. Als ik terugkijk naar deze gesprekken, merk ik op dat van alle dingen die men zoekt of mist bij een werkgever of manager “erkenning” het vaakst gezegd wordt. Als ik dan de vraag stel “wat is dat precies voor jou erkenning?” en “hoe zou je die erkenning dan het liefst ontvangen?”, hoor ik meestal iets als “een complimentje nu en dan” “een danku als ik weer eens overuren maak” of “gewoon ook eens horen wat ik goed doe”.Ik denk dat “erkenning geven” iets is wat je als werkgever gemakkelijk over het hoofd kan zien in de drukte van elke dag. Erkenning geven vraagt vertragen, opmerken en stilstaan bij de ander en hetgeen deze doet en vervolgens de tijd maken om hetgeen je opmerkt uit te spreken.


We weten dat erkenning medewerkers motiveert. Het is misschien kort door de bocht, maar gedrag dat je bekrachtigt heeft meer kans om voort te bestaan… Erkenning draagt ook bij aan zingeving. We willen allemaal graag voelen en horen dat we een waardevolle bijdrage leveren aan het team of aan de organisatie. Daarenboven heeft onderzoek ook uitgewezen dat erkenning kan helpen tegen stress in de job en de werkgoesting kan doen toenemen. Redenen genoeg om als bedrijf in te zetten op erkenning als je het mij vraagt.


Heel wat organisaties zijn vandaag toch al met erkenning bezig. Al merk ik dat men vaker kiest voor “tastbare” erkenning. Voorbeelden hiervan zijn loonsverhoging, een cadeautje of het organiseren van een etentje. Natuurlijk is er appreciatie voor after-work drinks of etentjes maar zolang je geen verbale erkenning koppelt aan zulke initiatieven worden ze niet noodzakelijk als erkennin