top of page
Zoeken

Last van stress? Lees dan onze 5 tips om hier beter mee om te gaan!

Bijgewerkt op: 19 apr. 2022

Een tijdje geleden kreeg ik te maken met slapeloosheid. Een gevoel van onrust en piekeren hield me wakker. Een hoofd dat me zodra ik in bed lag overal mee naar toe nam… Ik hoef je niet te vertellen dat leuk anders is :)

Stress is ondoorgrondelijk en de klachten zijn heel uiteenlopend. Fysieke klachten die ik het vaakst hoor terugkomen bij cliënten zijn migraine, stramme spieren, darmklachten, geheugenproblemen, een verminderde weerstand of zelfs een druk op de borst.




Vaak zijn we ons niet bewust van het feit dat ons lichaam ons signalen geeft om ons te vertellen wat gas terug te nemen. Ons lijf weet vaak al veel eerder dat er “iets mis is” dan dat wij dat doen. Bij stress treden er allerhande automatische mechanismes in werking die zorgen voor stresshormonen ((nor)adrenaline, cortisol…) zodat we zo alert mogelijk kunnen reageren. Op lange termijn leveren deze hormonen ons vooral kosten op. Kosten die een weerslag hebben op ons lichaam (bv. verzwakt immuunsysteem, ontstekingen die toenemen). Maar ook heel wat kosten die betrekking hebben op ons welzijn; we ervaren meer angst, meer verdriet, meer frustratie… Vaak ook omdat we maar al te goed beseffen dat we niet in het leven staan zoals we dat zouden willen. We zijn immers te druk bezig zijn met lopen of “over”leven

Wat als je op die momenten zou kunnen vertragen? Open zou staan voor wat er binnen in je gebeurt en wat je lijf je probeert te zeggen. Is het écht helpend om op zulke momenten van jezelf te eisen nog even snel je mailbox te checken of de vaatwasser uit te ruimen? Kan je op zulke momenten luisteren naar jezelf en wat doen voor jezelf in plaats van tegen jezelf?

Voor zij die hier inspiratie voor nodig hebben, hieronder 5 dingen die je voor jezelf kan doen op zulke momenten:


  1. Bewegen Onderzoek heeft meermaals uitgewezen dat bewegen cortisol-verlagend werkt. Voor de mensen die geen interesse hebben om intensief te sporten “het is een misvatting dat je meteen heel intensief moet bewegen”. Luisteren naar je lichaam is ook hier alweer de sleutel. Als je voelt dat je energielevel het hebben kan, is een hartslagverhogende activiteit ideaal (fietsen, joggen, zwemmen). Indien niet is een blokje wandelen al meer als goed genoeg. Klein beginnen is de boodschap en vooral doen wat bij jou past.

  2. Natuur Ik hoor het bij mijn collega’s, ik hoor het bij mijn cliënten; heel wat mensen kunnen vertragen in de natuur. En dit mag je breed interpreteren – gaande van een natuurwandeling maken tot tuinieren – Deze hebben beiden gunstige effecten op stress. Onderzoekers van de UHasselt deden een uitgebreid onderzoek waar ze de effecten van “in interactie staan met de natuur” op medewerkers onderzochten. Voor de geïnteresseerden klik hier. Daarnaast houden mijn man en ikzelf ervan om tot rust te komen tijdens één van de prachtige wandelingen van Natuurpunt.

  3. Lichaamsgerichte interventies Verder is er ook onderzoek dat zich richt op lichaamsgerichte interventies. Denk hierbij aan massages, welness, etc. De resultaten wijzen uit dat beiden de bloeddruk naar beneden kunnen helpen en dat massages de spierspanning kunnen verminderen. Voldoende reden om ook eens uit te zoeken of dit dingen zijn, die jou kunnen helpen vertragen.

  4. Meditatie of mindfulness Mindfulness kan je helpen om in het nu te zijn, even te vertragen, stil te staan bij hoe je erbij zit, hoe je lichaam voelt en wat je nodig hebt. Ook kan mindfulness je ondersteunen in het afstand nemen van je gedachten. Een vergelijking die je hier kan toepassen is op het perron staan en kijken naar de treinen die passeren zonder dat je op hoeft te stappen of meegenomen hoeft te worden door een gedachtetrein. Er zijn verschillende manieren om je mindfulness vaardigheden te versterken. Je kan dit 1 op 1 doen in therapie of aan de slag gaan met apps (headspace, calm). Deze apps hebben heel vaak een aantal oefeningen die gratis zijn. Hierdoor kan je ongedwongen kennis kan maken met mindfulness.

  5. Doen wat voor jou werkt Maar in ieder geval denk ik vooral dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken wat voor hem of haar werkt en welke activiteiten zelfzorg betekenen. Waar de één energie haalt uit een avondje in een boek duiken of creatief bezig zijn, haalt de ander energie uit een dagje weg met vrienden of vriendinnen. Het is voor iedereen anders. Weet je niet wat jou energie geeft of wat je kan helpen vertragen, ga dan vooral op onderzoek. Hierboven vind je alvast wat inspiratie terug.


En natuurlijk begrijpen we dat een hele dag gevuld met energiegevende activiteiten jammer genoeg een utopie is. We hebben allemaal “moetjes”, maar laten we klein beginnen. Hoe kan jij meer zelfzorg of energiegevers in je week of zelfs dag brengen? Ik hoor het graag.

Zit jij vast in een patroon van teveel stress? Wil je hulp bij het bewegen naar meer zelfzorg en veerkracht? Meer energiegevers in je week brengen? Contacteer ons dan via 0470 61 98 26 of ann@anthentiek.be. We gaan graag met je op weg.

140 weergaven
bottom of page