Liever wat assertiever

Bijgewerkt: feb 8

Het is donderdag, de week gaat naar het einde toe. Je voelt je gewoon wat minder lekker en wenst jezelf eigenlijk een weekendje ontspanning en/of zetelen met je gezin toe toe. Een goed boek, een heerlijke film, een dekentje, wat lekkers te eten of te drinken, hiermee zou je al een heel eind komen. Als je dan last-minute van je baas nog een mailtje krijgt waarin je gevraagd wordt om vanavond die ene taak van je collega nog even af te werken, kan het soms knap lastig zijn om nee te zeggen.

Ook ik vind het vaak lastig om nee te zeggen. Ook al geeft mijn hele lijf “nee” aan, mijn hoofd is niet altijd mee in dit verhaal. Op deze momenten weet mijn hoofd ook ontzettend inventief uit de hoek te komen en alles behalve helpend. Mijn gedachten gaan meestal als volgt “Ann, je kan het niet maken om nee te zeggen” of “je gaat het zien, ze gaan dit niet appreciëren”. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Met dit gekwetter op de achtergrond, probeer ik dan een “duidelijke nee” te formuleren. Vertaling: “typ ik de mail zo’n 7 keer opnieuw om uiteindelijk de boodschap sterk ingepakt en met 3 strikken eromheen aan mijn communicatiepartner door te sturen”.Uit gesprekken weet ik dat anderen het ook vaak lastig vinden om “nee” te formuleren of om “moeilijke feedback” te geven. Enerzijds heb je allerhande emoties en gedachten die ons weten te vangen en het geven van de gewenste boodschap in de weg lijken te staan en anderzijds zitten we ook vaak met de vraag “maar hoe formuleer ik zulke “nee” nu precies?”

Graag geef ik jullie enkele tips mee die mij helpen bij het formuleren van lastige feedback. Stel je even voor dat je zoals hierboven beschreven voor jezelf een avondje zetelen had gepland, dit ook naar je gezin hebt gecommuniceerd, maar je baas ondanks jouw goede voornemens toch beslist om last minute een hoop werk op je bord te droppen. Je besluit hem te vertellen hoe je je voelt bij zijn last-minute verzoek. Onderstaande stappen kunnen je hier bij helpen.

1. Hou het bij de feiten.

Bijvoorbeeld: Om 17 uur liet je me weten dat ik de taak van mijn collega vanavond nog moet afmaken. En dus niet “waarom houd je nooit rekening met me?”. Dit is veralgemenend en kan welles-nietes dialogen in de hand werken, waardoor je niet tot de essentie komt.


2. Geef weer wat iets met je doet en waarom.

Ik voel me hier gefrustreerd en teleurgesteld bij omdat ik enerzijds meer tijd nodig heb om dit werk goed uit te voeren en anderzijds vanavond een avondje met mijn gezin gepland had. Je gevoel uiten is in communicatie echt ontzettend belangrijk. Maar al te vaak blijven we aan de oppervlakte of vinden we dat het aan de ander is om uit te maken hoe we ons ergens bij voelen. Zo werkt het helaas vaak niet, de ander heeft geen glazen bol en/of vindt het niet altijd even makkelijk om jouw gevoel in te schatten .

3. Geef de ander de kans om te reageren: begrijp je dit?

Je wilt geen monoloog afsteken bij het geven van feedback, maar de ander betrekken en hem/haar de kans geven om te reageren. Zo weet je ook wat en of de ander iets uit de boodschap meeneemt.

4. Zoek naar een oplossing: Hoe zouden we dit kunnen oplossen?

Ik kies hier heel bewust voor “we”omdat ik de ander wil uitnodigen om aan te geven of ik van betekenis kan zijn in het komen tot een oplossing en het probleem niet compleet bij hem/haar wil leggen. Er speelt natuurlijk ook altijd een deel interpretatie en iets wat voor mij lastig is, is dit voor een ander misschien niet.

Wil je meer tips, wil je groeien in je communicatie? Oefenen met assertiever en duidelijker te communiceren? Klik dan op onderstaande link voor meer informatie over onze training Liever Assertiever: https://www.anthentiek.be/liever-assertiever.Bij Anthentiek bieden we assertiviteitstrainingen in kleine groep onder de naam “Liever Assertiever”. We kiezen ervoor om naast theoretisch ook vooral praktisch aan de slag te gaan door middel van rollenspelen. Zo kan je oefenen met verschillende situaties: nee zeggen, je mening geven, omgaan met boosheid van je gesprekspartner… We geloven dat “doen” je helpt om het geleerde ook echt gaan gebruiken. We werken ook met acteurs om alles nog net dat tikkeltje “echter” te maken :). Deze trainingen kunnen op vraag ook aangepast worden aan de noden van je organisatie.

Neem een kijkje op https://www.anthentiek.be/liever-assertiever of bel voor meer info. Inschrijven kan via de knop "nu inschrijven".

Ann

200 keer bekeken

© 2016-2020 Anthentiek

0032 467 031 592  | info@anthentiek.be

IBAN BE86 7350 4891 3650 | Ondernemingsnummer: 0692.853.281 | Privacy Policy

KMO-P: DV. 0228229 

Als jullie een therapeut of psycholoog in Hasselt (Limburg) zoeken, kunnen jullie bij Anthentiek terecht. Ik mag me misschien niet psycholoog noemen van de belgische wet, omdat ik als psycholoog in nederland afgestudeerd ben. Daarom noem ik mezelf therapeut. Ik doe in mijn praktijk te Hasselt Limburg echter alles qua therapie wat een psycholoog ook doet. Een therapeut leunt eigenlijk ook heel dicht aan bij een psycholoog. Alleen heeft een therapeut voor therapeut gestudeerd en een psycholoog voor psycholoog. Als je je niet goed voelt, hulp nodig hebt van een psycholoog of therapeut of loopbaanbegeleiding zoekt in Hasselt. Last hebben van een depressie, burn-out, faalangst of nood hebt een therapie of psychologische begeleiding kan je contact opnemen, met mij, als psycholoog en therapeut en coach van Limburg. Naar psychologische begeleiding geef ik ook therapie in limburg, hasselt en Genk. Ik woon momenteel in Hasselt, maar heb ook in Genk gewoond. Daarom dat ik zowel in Genk als in Hasselt, eigenlijk in heel limburg therapie geef. Een van mijn specialisaties is therapie geven over faalangst en eigenlijk ben ik ook goed in jobcoaching. Ik heb eerder als jobcoach en loopbaancoach gewerkt in Genk en in Hasselt. Loopbaancoaching is heel hot op dit moment, daarom dat ik het belangrijk vind om ook jobcoaching, naast therapie en psychologie te bieden. Ik werk ook als psycholoog in Nederlands limburg, dat is eigenlijk heel dicht bij Hasselt, Genk en Limburg. In Nederland vind je ook veel psychologen, loopbaancoaching vind je daar minder. Ik werk dus eigenlijk zowel als psycholoog, therapeut en jobcoach in Nederland als in Limburg. 

Als psycholoog, therapeut, loopbaanbegeleider en jobscoach help ik mijn klanten hun leven weer op de rails te krijgen. Ik ben werkzaam in Limburg (Hasselt) als therapeut. Anthentiek doet loopbaanbegeleiding in Hasselt op een authentieke manier. Ann Van Cauwelaert, de oprichter van Anthentiek is een voorstander van de authentieke en positieve coach benadering. Ze is werkzaam in Hasselt en heeft haar coachingspraktijk in Hasselt

Loopbaanbegeleiding met VDAB loopbaancheques bij loopbaancoach Anthentiek te Hasselt Limburg