Zoeken

Liever wat assertiever

Bijgewerkt op: 21 apr.

Het is donderdag, de week is bijna gedaan. Je kijkt al uit naar het weekend. Een goed boek, een film, een dekentje, wat lekkers te eten of te drinken, hiermee zou je al een heel eind komen. Als je dan van je baas nog een vraag krijgt om vanavond die ene taak van je collega nog af te werken, kan het soms heel moeilijk zijn om nee te zeggen.

Ook ik vind het vaak lastig om nee te zeggen. Ook al schreeuwt mijn hele lijf “nee” aan, mijn hoofd is niet altijd mee in dit verhaal. Mijn gedachten gaan meestal als volgt “Ann, je kan het niet maken om nee te zeggen” of “je gaat het zien, dit gaan ze niet appreciëren”. Maar toch probeer je duidelijk "neen" te zeggen.


Leer over assertiviteit en communicatie met Anthentiek uit Hasselt.

Uit gesprekken weet ik dat anderen het ook vaak lastig vinden om “nee” te formuleren of om “moeilijke feedback” te geven. Aan de ene kant heb je emoties en gedachten en anderzijds zitten we ook vaak met de vraag “maar hoe zeg ik zulke “nee” nu precies?”

Hierbij wat tips. Stel je even voor dat je zoals hierboven beschreven voor jezelf een avondje zetelen had gepland, maar je baas ondanks jouw goede voornemens toch beslist om last minute een hoop werk te geven. Je besluit hem te vertellen hoe je je voelt bij zijn last-minute verzoek. Onderstaande stappen kunnen je hier bij helpen.

1. Hou het bij de feiten.

Bijvoorbeeld: Om 17 uur kreeg ik van jou te horen dat ik de taak van mijn collega vanavond nog moet afmaken. En dus niet “waarom houd je nooit rekening met me?”.


2. Geef weer