Maak Werk van Stress

Voel je meer in balans op je werk

Gespannen, vermoeid, sneller geïrriteerd: stress sluipt soms ongemerkt in je leven. Dat kan op langere termijn leiden tot overspannenheid of zelfs burn-out. Uiteindelijk lukt het niet meer om te functioneren, en nemen negatieve gedachtes en emoties de overhand. Heb je te maken met stress of burn-out, of wil je dat juist voorkomen? Dan is het belangrijk om niet af te wachten, maar zo snel mogelijk actie te ondernemen. 

 

Bij Anthentiek werken we doelgericht aan het verminderen van je stress-klachten en het herstellen van burn-out. Dat doen we in kortdurende en doelgerichte trajecten. Eerst bekijken we samen met jou waardoor de stress-klachten zijn ontstaan. Vervolgens stippelt jouw persoonlijke coach of psycholoog een traject op maat voor je uit. Uiteindelijk kijken we samen hoe we ervoor kunnen zorgen dat je op een evenwichtige, gezonde manier kunt terugkeren in je oude, of een nieuwe job.

Duurzaam werken aan stress en burn-out

Bij het tegengaan van stress of herstel van een burn-out of overspannenheid is het meestal nodig om eerst je energieniveau weer op peil te brengen. Dat doen we door te werken aan een goede balans in wat jou energie geeft en wat juist energie vreet. Daarna is het tijd om ons te richten op de vervelende gedachtes en gevoelens die vaak bij een burn-out komen kijken.

 

OmOm herhaling van de klachten te voorkomen, richten we ons sterk op preventie. Daarbij zijn onder meer ontspanningstechnieken, zelfzorg en veerkracht van groot belang. We onderzoeken uiteraard ook hoe jouw burn-out is ontstaan. Van daaruit kijken we naar hoe jij in jouw job (maar ook daarbuiten) zou willen functioneren en welke patronen, gedachtes en gevoelens je tegenhouden. Zo zorgen we dat je in de toekomst beter in staat bent om je balans te bewaren.

Op je plek in je job

Optimaal functioneren kan alleen als je doet waar je goed in bent, waar je energie van krijgt en wat je belangrijk vindt. Dat is de basis van alle therapieën, begeleiding en trainingenvan psychologische groepspraktijk Anthentiek. Blijkt dat je in je job niet op je plek zit? Na afloop van een burn-out-behandeling kunnen we je bijvoorbeeld ook helpen met loopbaancoaching.

Wat is burn-out?

Neem op tijd de nodige stappen!

Therapeut en loopbaancoach Anthentiek helpt met haar psychologen groepspraktijk jou met de juiste keuzes te maken.

Het lijkt soms wel de epidemie van deze tijd: burn-out en stressklachten. Niet zo verrassend, we hollen voortduren mee in de dagelijkse mallemolen, willen ons bewijzen op ons werk en tegelijk stellen we hoge eisen aan onszelf als partner en ouder. Goed voor onszelf zorgen? Dat heeft vaak geen prioriteit. En dan is er nog die kritische stem in ons achterhoofd, die er altijd snel bij is om ons voortdurend op onze vermeende tekortkomingen te wijzen.

 

Niemand heeft een onuitputtelijk energiereservoir. Wie niet op gezette tijden ontspant, rust vindt en leert omgaan met belemmerende gedachten en gevoelens, is vatbaar voor werkgerelateerde stress en erger: burn-out. Heb je moeite met grenzen aangeven? Een veeleisende job? En maak je dan ook nog eens een heftige ervaring mee op privé-gebied? Dan kan de emmer zomaar overlopen. 

Een burn-out herkennen

Het is belangrijk dat je weet hoe je een burn-out kunt herkennen, zodat je op tijd kunt ingrijpen en hulp kan zoeken. Burn-out is niet hetzelfde als stress of overspannenheid. Langdurige stress kan leiden tot overspannenheid, en uiteindelijk tot burn-out-klachten. Een burn-out is dus niet iets dat je van vandaag op morgen overkomt, maar volgt op een lange periode van aanhoudende stress.

Stress

Spanning ontstaat als je het gevoel hebt dat er meer van je gevraagd wordt – of als je meer van jezelf verlangt– dan je kan bieden. Je draaglast is dan groter dan je draagkracht. Stress gaat gepaard  met zowel psychische als lichamelijke klachten.

Overspannenheid

Als je draaglast en je draagkracht lange tijd uit balans zijn, gaat je lichaam signalen geven die aangeven dat het tijd is om het rustiger aan te doen. Vaak krijg je last van hoofdpijn, nek- en schouderklachten en voel je je vermoeid en emotioneel minder stabiel. Je raakt sneller geïrriteerd en je bent vergeetachtiger. In het algemeen merk je dat je minder goed functioneert en moeite hebt om tot rust te komen.

Burn-out

Negeer je lange tijd de signalen van je lichaam, ondanks stress en en spanningsklachten? Dan kan een burn-out optreden. Je merkt dan dat de spanningsklachten blijven aanhouden. Je voelt je volledig uitgeput en zelfs simpele dagdagelijkse taken vragen ontzettend veel van je. Je lichaam trekt aan de noodrem!

Therapeut en loopbaancoach Anthentiek helpt met haar psychologen groepspraktijk jou met de juiste keuzes te maken.

Doelgerichte therapievormen

ACT, Positieve Psychologie en Mindfullness

Bij stress en burn-out maken we gebruik van diverse therapievormen, zoals:

  • ACT: Je leert anders om te gaan met hinderlijke gedachten en gevoelens. Daarna begeleiden we je bij het zetten van stappen naar wat er echt belangrijk voor je is in het leven. Zo werken we er samen naartoe dat jij je job kunt uitoefenen zoals je graag zou willen.

  • Positieve Psychologie: we gaan uit van jouw kwaliteiten. Waar ligt je kracht? En hoe kun je weer de regie nemen over je leven?

  • Mindfullness: een repertoire aan technieken die je helpen om te gaan met pijnlijke gedachten. Je leert je aandacht te richten op het hier en nu. Zonder oordeel over je ervaringen, gedachten en gevoelens en zonder steeds af te glijden naar nare ervaringen uit het verleden of zorgen over de toekomst.

Gun jezelf de rust die je verdient

en contacteer ons hieronder

om terug in balans te komen.

solution.png

Cliënten over trajecten in burn-out bij Anthentiek

Wij staan klaar om jou te helpen!

van psychologen en loopbaancoaches

Psychologen-en-loopbaanbegeleiders-anthe