top of page

Liever wat assertiever

Het is donderdag, de week is bijna gedaan. Je kijkt al uit naar het weekend. Een goed boek, een film, een dekentje, wat lekkers te eten of te drinken, hiermee zou je al een heel eind komen. Als je dan van je baas nog een vraag krijgt om vanavond die ene taak van je collega nog af te werken, kan het soms heel moeilijk zijn om nee te zeggen.
Ook ik vind het vaak lastig om nee te zeggen. Ook al schreeuwt mijn hele lijf “nee” aan, mijn hoofd is niet altijd mee in dit verhaal. Mijn gedachten gaan meestal als volgt “Ann, je kan het niet maken om nee te zeggen” of “je gaat het zien, dit gaan ze niet appreciëren”. Maar toch probeer je duidelijk "neen" te zeggen. Uit gesprekken weet ik dat anderen het ook vaak lastig vinden om “nee” te formuleren of om “moeilijke feedback” te geven. Aan de ene kant heb je emoties en gedachten en anderzijds zitten we ook vaak met de vraag “maar hoe zeg ik zulke “nee” nu precies?”
Hierbij wat tips. Stel je even voor dat je zoals hierboven beschreven voor jezelf een avondje zetelen had gepland, maar je baas ondanks jouw goede voornemens toch beslist om last minute een hoop werk te geven. Je besluit hem te vertellen hoe je je voelt bij zijn last-minute verzoek.
Onderstaande stappen kunnen je hier bij helpen.
1. Hou het bij de feiten . Bijvoorbeeld: Om 17 uur kreeg ik van jou te horen dat ik de taak van mijn collega vanavond nog moet afmaken. En dus niet “waarom houd je nooit rekening met me?”. 2. Geef weer wat iets met je doet en waarom . Ik voel me hier teleurgesteld over. Niet alleen omdat ik meer tijd nodig heb voor deze taak en ook omdat ik iets anders had gepland. Je gevoel uitspreken is heel belangrijk.
3. Geef de ander de kans om te reageren : begrijp je dit? Je wilt geen monoloog afsteken bij het geven van feedback, maar de ander ook de kans geven om te reageren. Zo weet je ook wat en of de ander iets uit de boodschap meeneemt.
4 . Zoek naar een oplossing: Hoe zouden we dit kunnen oplossen ? Ik kies hier heel bewust voor “we” omdat ik de ander wil uitnodigen om aan te geven of ik van betekenis kan zijn in het komen tot een oplossing en het probleem niet compleet bij hem/haar wil leggen.
Wil je meer tips, wil je groeien in je communicatie? Oefenen met assertiever en duidelijker te communiceren? Klik dan op onderstaande link voor meer informatie over onze training Liever Assertiever: https://www.anthentiek.be/liever-assertiever . Bij Anthentiek (nu Kurago) bieden we assertiviteitstrainingen in kleine groep onder de naam “ Liever Assertiever ”. We gaan niet alleen theoretisch maar ook vooral praktisch te werk door middel van rollenspelen. Zo kan je oefenen met verschillende situaties.
Neem een kijkje op https://www.anthentiek.be/liever-assertiever of bel voor meer info. Inschrijven kan via de knop "nu inschrijven".
Ann

Liever wat assertiever

Het is donderdag, de week is bijna gedaan. Je kijkt al uit naar het weekend. Een goed boek, een film, een dekentje, wat lekkers te eten...

bottom of page