Perfectionisme

Als goed nooit goed genoeg is

Vind je van jezelf dat je prestaties niet goed genoeg zijn?

Proberen een zo goed mogelijk resultaat te bereiken bij alles wat je doet, daar is natuurlijk niks mis mee. Maar wat als goed nooit goed genoeg is? Ben je steeds geneigd om alsmaar harder te werken en nóg meer je best te doen omdat je bang bent dat je tekortschiet? En levert dat stress en tijdgebrek op? Dan wordt perfectionisme vaak een dagelijkse worsteling. Anthentiek helpt je met trainingen en kortdurende therapietrajecten om een goede balans te vinden tussen jezelf willen overtreffen en tevreden zijn met jezelf.

Leren tevreden zijn met jouw prestaties

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je niet meer steeds het gevoel zou hebben tekort te schieten. Als je gewoon tevreden zou kunnen zijn met wat je hebt gedaan. Wij begeleiden je bij de stappen die je wil zetten. Of dat nu is om bijvoorbeeld beter voor jezelf te zorgen, meer tijd door te brengen met je kinderen of je partner, of bijvoorbeeld beter grenzen leren stellen.

Anders omgaan met gedachten en gevoelens

In de training of therapie kijken we samen naar de oorzaken van je perfectionisme. Wat zorgt ervoor dat je jezelf er steeds van overtuigt dat jouw prestaties niet goed genoeg zijn? En welke hinderlijke gedachten en gevoelens gaan daarmee gepaard? Vervolgens gaan we op zoek naar manieren om anders met deze gedachten en gevoelens om te gaan. Jouw coach/therapeut begeleidt jou om je leven weer zelf in de hand te nemen en je niet meer te laten leiden door het uitputtende streven naar onhaalbare perfectie.  

Angst om niet goed genoeg te zijn

Perfectionisme gaat vaak gepaard met hinderlijke gedachten en angst. Angst om niet goed genoeg te zijn, niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen, anderen teleur te stellen of bijvoorbeeld ontslagen te worden. Steeds harder werken, is niet de oplossing. Daardoor heb je vaak te weinig tijd voor jezelf en voor andere zaken die echt belangrijk voor je zijn. Je gaat gebukt onder zelfkritiek en bent altijd maar bezig met mentale to do-lijstjes. Herken je jezelf hierin? Wij helpen je om weer ruimte te creëren in het leven voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Doelgerichte therapievormen

ACT, Positieve Psychologie en Mindfullness

  • ACT: we kijken samen naar wat je anders zou kunnen doen en naar wat je momenteel in de weg staat om te functioneren zoals je zou willen. Vervolgens gaan we oefenen in het anders omgaan met belemmeringen, met lastige gevoelens en gedachten en ondersteunen we je in het stappen zetten naar een waardegericht leven.

  • Mindfullness: we ondersteunen je bij het ontwikkelen van opmerkzaamheid om je bewust te zijn van wanneer hinderlijke gedachten de kop op steken, zodat je je aandacht weer kunt richten op het hier en nu.

  • Self compassion: zo veeleisend als je voor jezelf bent, ben je waarschijnlijk voor niemand. Sterker nog: bij een ander is het veel makkelijker om te realiseren dat perfectie eigenlijk nooit haalbaar is. We leren je daarom om met meer mildheid naar jezelf te kijken, om jezelf te omarmen in je kwetsbaarheid in plaats van dieper de grond in te boren.

Leer het leven te omarmen

met al zijn onvolmaaktheden;

en contacteer ons hieronder

om jou hierbij te ondersteunen.

solution.png

Cliënten over trajecten in omgaan met Perfectionisme bij Anthentiek

Wij staan klaar om jou te helpen!

© 2016-2021 Anthentiek

0032 467 031 592  |  info@anthentiek.be

IBAN BE86 7350 4891 3650 | Ondernemingsnummer: 0692.853.281 Privacy Policy

KMO-P: DV. 0228229 

Loopbaanbegeleiding met VDAB loopbaancheques bij loopbaancoach Anthentiek te Hasselt Limburg